Odvikavanje od pelena-prijedlog odgojiteljica skupine Potočnica

Sve do otprilike petnaestog mjeseca dijete veliku i malu nuždu obavlja automatski. Ne zna kada će je obaviti, ne zna da ju je već obavilo. Dokle god nije svjesno da ona mlakica na podu ima neke veze s njim dijete nije zrelo za odvikavanje od pelena. Zato ne treba žuriti. Bez djetetove fiziološke zrelosti i emocionalne spremnosti na suradnju, kao i bez roditeljskog strpljenja i dobrohotnosti, neće biti ni uspjeha. Preuranjenost, prisila, grdnja i kazne izazvat će kod djeteta protivljenje, usporavanje prirodnog tijeka kontrole pražnjenja mjehura i crijeva, pa i ozbiljnije probleme koje nitko ne želi.

     Kada započeti?
 
Vi kao roditelj morate biti spremni posvetiti vrijeme i strpljenje za podršku djetetu tijekom cijelog dana u trajanju od oko 2-3 mjeseca. Većina roditelja odlučuje se za ovaj „posao“ tijekom ljetnih mjeseci kad su na godišnjem odmoru i kada je dovoljno toplo da ne moraju brinuti hoće li se dijete prehladiti ako bude u mokrim gaćicama.

Dijete je spremno kada primijetite barem nekoliko od ovih znakova:

  • ima normalnu redovitu stolicu,
  • ima duže periode kada je suho,
  • svjesno je da je već obavilo nuždu,
  • vidljivo pokazuje da obavlja nuždu (umiri se, pravi grimase i sl.),
  • pokazuje interes za korištenje noćne posude ili WC-a,
  • koristi riječi za veliku i malu nuždu (npr. piškiti, kakati),
  • smeta mu puna pelena i sviđa mu se biti u gaćicama.
Obično se ovakva spremnost uočava kod djece u dobi između 18 mjeseci i dvije godine, iako nije neobično da dijete bude u pelenama i do tri godine.
 
U prvoj fazi možete učiniti nekoliko stvari.

Recite djetetu kad idete na WC i što ćete tamo raditi – koristite iste izraze kao i za njegovo obavljanje nužde. Izaberite termine koji su vama prihvatljivi (npr. piškiti, kakati) i za koje vas neće biti sram kad ih dijete bude koristilo na javnim mjestima, a budite sigurni da će ih koristi i u parku i u tramvaju. Možete mu dopustiti da s vama uđe u WC, da vidi mokraću i stolicu u WC školjki, da povuče vodu. Važno je da se ponašate prirodno i ne činite ništa što je vama nelagodno. Imajte pri tome na umu da malo dijete nema naše pojmove prljavog, gadljivog i sl. Njemu je sve novo i zanimljivo.
Kad ga presvlačite pokažite djetetu njegovu mokru ili pokakanu pelenu, istresite pred njim stolicu iz pelene u WC i zajedno bacite pelenu. Najavite djetetu da će i ono kad bude veće ići na tutu ili WC i da mu neće trebati pelene.
Nabavite stabilnu noćnu posudu (tutu, kahlicu) na koju dijete može lako sjesti, udobno sjediti i samo ustati. Objasnite djetetu čemu služi posuda, da će u nju piškiti i kakati kad to bude poželjelo. Postavite kahlicu u ugao njegovog uobičajenog prostora za igru – mora mu biti vidljiva i dostupna. Dobre su dječje stolice s otvorom za tutu koju dijete može koristiti kao sjedalicu i početi stvarati naviku da na njoj sjedi – i obučeno i svučeno. Lutka i medo mogu također sjediti na kahlici. Jedino mu ne dopustite da je koristi kao šešir!

Pravi početak i prvi uspjesi

Kad u djetetovom ponašanju uočite da je upravo na putu da obavi nuždu, kad se ukoči, zgrči, pocrveni u licu, ponudite mu da to može obaviti u posudu. Nemojte misliti da će odmah shvatiti što točno očekujete od njega, dajte mu vremena. To je njegov izbor hoće li obaviti nuždu u tutu ili u pelenu, obavit će je u svakom slučaju. Imajte povjerenje u dijete da želi biti samostalno kao i u drugim stvarima i zato ga ne požurujte – nitko nije pelene ostavio preko noći!
Većina djece počne prvo s kontrolom crijeva jer od pritiska u debelom crijevu do ispuštanja stolice ima dovoljno vremena da se dijete svuče i posjedne na tutu. Budite smireni, pravite mu društvo da se i ono opusti jer bit voljnog vršenja nužde jeste opuštanje mišića (sfinktera) koji zatvara debelo crijevo. Ako je dijete napeto jer svi od njega očekuju da nešto napravi u tutu, napet će i sfinkter i od kakanja nema ništa!
Prevelike pohvale i ushićenje zbog djetetovog „uspjeha“, a posebno vaše razočaranje zbog „neuspjeha“ natjerat će ga da pomisli da to sve uvježbava zbog vas, a ne zbog sebe što će ga činiti dodatno napetim i nesigurnim jer ne može svaki put ispuniti vaša očekivanja. Obavljanje nužde u posudu treba mirno popratiti riječima o njegovom odrastanju. „Tako je, kaka se u tutu. Lijepo je biti čist i suh.“
Važnije je da dijete osamostaljujete i u svlačenju gaćica i u pranju ruku, pa će postepeno čitava radnja oko kahlice biti pod njegovom kontrolom – što je i cilj.

Bitna razlika s mokrenjem je u tome što od nagovještaja da mu se piški i samog mokrenja prođe svega par sekundi. Ne pomaže ni kad se ukipi i prekriži noge. Prije drugog rođendana teško da će biti kakvog velikog uspjeha. Tek tada će moći izdržati koju minutu. Sada je vrijeme da po danu kod kuće bude bez pelene. Obucite mu obične pamučne gaćice. Može ih samo izabrati u dućanu. Recite mu da može piškiti u tutu, a ako se popiški u gaćice pokažite mu gdje stoje čiste i bez komentara ga presvucite. Budući da dijete mokri nekoliko puta tijekom dana, bit će u pčetku puno mokrih gaćica. Nabavite mnogo gaćica i praktične robice – pa neka perilica pere.

Osim toga, dijete ne vrijedi „preventivno“ slati da mokri prije izlaska van i sl., kao što će mu se možda piškiti baš kad ste izašli iz kuće – ne radi ono to namjerno, već signal da je mjehur pun dolazi naglo. Ipak, dobro je da stekne naviku da prije i poslije spavanja malo sjedi na tuti, ali imajte na umu da je prisila kontraproduktivna i da navikavanje na obavljanje nužde može uspjeti jedino uz dobrovoljnu suradnju djeteta.
Zato će u početku možda biti potrebno jedno kratko vrijeme stavljati djetetu pelenu kad idete u grad, na izlet, u posjete i sl. Recite mu da znate da ono već zna reći kad mu se piški, ali da će mu biti manje nelagodno ako mu pobjegne jer ne možete brzo do WC-a ili mjesta prikladnog za mokrenje. Za ovakve zgode dobro je imati i jednu običnu kahlicu koju ćete moći nositi sa sobom, kao i nekoliko rezervnih gaćica u slučaju nezgode kad krenete u svijet bez pelena. Ne zaboravite da pelena djetetu poručuje da se u nju može piškiti i da je bolje da ga dugo ne zbunjujete s povremenim stavljanjem pelene.
Kako dijete raste možete više razgovarati o osjećaju u trbuhu kad mu se kaka i kad mu se piški i neka vam kaže kad to osjeti da mu možete pomoći da na vrijeme stigne do tute ili WC-a. Opišite mu kako vi to osjećate i znate da morate na WC.
Kad s kahlice dijete pređe na WC, a neka djeca žele odmah obavljati nuždu u WC, nabavite dječju WC sjedalicu na kojoj neće osjećati strah da bi moglo upasi u školjku i koja ga neće uštipnuti za guzu. Također mu ispred školjke postavite neku klupicu da se može samo popeti na WC školjku i na koju može osloniti noge da mu ne vise dok sjedi ne WC-u. Kad primijetite da je poslije popodnevnog spavanja pelena češće suha nego mokra recite djetetu da je spremno za spavanje bez pelena. Nakon buđenja posjednite ga na posudu. Isto pravilo vrijedi i za noćne pelene koje obično dolaze zadnje na red. Zaštitite krevet velikim najlonom i nemojte djetetu uskraćivati napitak prije spavanja. O količini popijene tekućine ovisi samo hoće li noćna lokvica biti veća ili manja. Ne budite dijete po noći da bi mokrilo. Ako tvrdo spava radije odgodite skidanje noćne pelene. Noćne pelene toleriraju se do pet godina. Ako ne može izdržati suho cijelu noć, dijete treba probuditi puni mjehur, a ne mama! Odvođenje na WC u polusnenom stanju samo podržava mokrenje u snu. Ako se počne vrtiti u snu zbog punog mjehura bolje je da se sasvim probudi i bude svjesno da mu se piški i obavi to budno. Ne brinite zaspat će ponovo. Razmislite što vam je cilj – djetetova samostalnost ili suhi krevet.

Budite strpljivi, osigurajte podršku i suradnju s ostalim članovima obitelji - zajedno na istom zadatku, kao i s odgojiteljima u vrtiću ili s bakom/tetom koja čuva dijete kod kuće. Ne zaboravite da je odvikavanje od pelena za dijete nova vještina i da se postepeno stječe te da će biti mnogo mokrih incidenata. Ne brinite ono će to svladati. Ni jedno normalno dijete nije krenulo u školu u pelenama. 


Odgojiteljice Lucija i Ivanka predlažu slikovnice; "Hoću svoju tutu",  T. Ross i "Medvjedić Vile Dudilice", 
Szesny, Barbel

Kad ste procijenili da ste i vi i dijete spremni, kad ste nabavili sve što treba krenite u akciju.
Sretno!
psiholog DV Cvrčak© 2023 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.