Radionice s roditeljima "Rastimo zajedno"

 

Radionice za roditelje 

U Dječjem vrtiću Cvrčak jednom godišnje provodi se program namijenjen roditeljima u kojem im se pomaže u njihovom nastojanju da budu kompetentniji roditelji – u najboljem interesu djeteta. Program je besplatan i uključivanje u program je dobrovoljno. 

Program za roditelje "Rastimo zajedno" provodi se u suradnji s UNICEF-om. Progam su izradile dr. Nina Pećnik i psiholog Branka Starc, te su oformljena dva tima za provođenja radionica s roditeljima. U prvom timu  uz psihologicu Marijanu Plavšin radionice provode odgojiteljice Jadranka Ožbolt i Katja Tkalec, a u drugom timu uz pedagoginju Tihanu Meaški radionice provode odgojiteljice Biserka Radošević i Vesna Jakšić-Kmetić.


Program ovih radionica koncipiran je  kao niz od 11 radionica u trajanju po 2 sata u poslijepodnevnom terminu u kojem se smjenjuju predavanja, vježbe, rasprave i druženje u ugodnoj atmosferi. Iako se roditeljima čini da su 3 mjeseca mnogo vremena koje moraju odvojiti, na kraju programa u pravilu svi kažu: prekratko! I žele još.

Osnovne teme Radionica za roditelje

  • Roditelji 21. stoljeća
  • Četiri stupa roditeljstva
  • Potrebe i roditeljski ciljevi
  • Sva naša djeca i kako ih volimo
  • Slušanje – važna vještina roditeljstva
  • Kako dijete uči o svijetu oko sebe
  • Granice – zašto i kako?

U sadržajnom pogledu kroz program obrađuju se teme razvoja i potreba djeteta, razvoj odnosa te konkretne komunikacijske vještine koje se uvježbavaju u sigurnom okruženju grupe. Uz suvremene autore iz područja psihologije i komunikacije, osnovne ideje programa temelje se prvenstveno na konceptima odgajanja u najboljem interesu djece koji proizlaze iz Konvencije o pravima djeteta. U razmjeni roditeljskih iskustava i isprobavanju novih vještina kroz igranje uloga, roditelji uče i provjeravaju vrijednost novih znanja i vještina. Slušajući druge roditelje imaju priliku čuti kako je to u drugim obiteljima što im daje realniju sliku o sebi samima i o svojoj djeci.

Na kraju programa roditelji ispunjavaju evaluacijske liste. Kao najveću korist doživljavaju novi uvid u svoju roditeljsku ulogu, svoju djecu, nove načine komuniciranja s djecom i građenje odnosa unutar obitelji. Na kraju izjavljuju da sebe doživljavaju sigurnijima i kompetentnijima u svojoj roditeljskoj ulozi.

Dođite i provjerite imaju li pravo.

M. Plavšin, psiholog, T. Meaški, pedagog© 2021 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.