Slikopriča "Proljeće"-prijedlog aktivnosti odgojiteljica skupine Pčelice

Udobno se smjestite tako da dijete vidi slikopriču i pročitajte ju djetetu nekoliko puta. Zatim neka dijete prilikom vašeg čitanja pokuša samo imenovati nacrtane pojmove, potaknite ga ukoliko pokazuje interes da samo prepriča priču (uz vašu pomoć), ili zajedno osmislite sami svoju priču koju možete oslikati i napraviti slikopriču ili strip.
Razgovarajte s djetetom o tome koja godišnja doba postoje, koje je godišnje doba sada, što se događa u prirodi (buđenje prirode, cvjetanje stabala, prve proljetnice), koje se životinje bude u proljeće, koje životinje se vraćaju iz toplijih krajeva i slično.
 
Zašto je dobro čitati , ali posebice ovih dana , svome djetetu.

  • Čitanjem potičemo razvoj govora 
  • Potičemo razvoj djetetova zapažanja i pamćenja 
  • Potičemo zaključivanje i stjecanje pojmova 
  • Potičemo djetetovu kreativnost i kritičko mišljenje 
  • Pripremamo dijete za samostalno čitanje
Kroz slikopriču PROLJEĆE, dijete može gledati i slike koje zamjenjuju pojedine riječi. Možete se poigrati RIMOM ( proljeće - cvijeće ; grana -hrana  i sl). Upravo  je igra RIMAMOM igra koja nas uvodi u predčitalačke vještine. Dajte si priliku za igru, kreativnost i radost. Potaknite dijete da prepoznajte i PRVI GLAS kojeg čuje u riječima koje čitate ( npr. Lara ..) 
Nadalje, dijete možete poticati da prepoznaje skupova  1,2 ,3 elementa (recimo jedan prozor, dva gnijezda, 3 pčelice). Uz pojam broja , potičete dijete na uspoređivanje veličina: drvo je veliko, gnijezdo je malo, drvo je visoko, trava je niska, sunce je iznad, trava je na dnu ...).  Potaknite dijete na zaključivanje pojmova . NAPRIJED, NATRAG, IZA, IZMEĐU, IZNAD, ISPOD, NA DNU, NA VRHU) što kroz priču što kereirajući svoju verziju priče ili razgovora .

Slikopriču možete naći na Pinterestu.
 
Čitanje iskoristite i za prepoznavanje i imenovanje boja , prepoznavanje oblika (lopta -krug ...) .
Poželjno je da vam ova ili neka druga slikopriča ,priča bude zanimljiva. U redu je da vas dijete prekida i propitkuje. Vodite se mjerilom da je vrednije 10 min čitanja od 2 sata crtića. Nemojte se nadmetati s upaljenim televizorom. Drage " PČELICE " budite nam  vrijedne RADILICE, MARLJIVICE, LENJIVICE, SPAVALICE, MAZILICE, LJUBILICE. 
Do našeg susreta ČITAJTE,  PITAJTE , VJEŽBAJTE , RAZMIŠLJAJTE , s majkama  KUHAJTE , s tatama kuću ,igračke POSPREMAJTE , vaše roditelje SLUŠAJTE.
 

Odogjiteljice skupine Pčelice


 

© 2022 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.