Prijedlog aktivnosti odgojiteljica skupine Zvončić

KAKO SU ZEBRE DOBILE PRUGE (Narodna iz Ugande)
  
U davna, davna vremena zebre nisu postojale. Ali bilo je puno magaraca. Oni su teško radili svaki dan. Nisu imali vremena za igru ili odmor. Samo su radili, radili, radili.
Magarci su nosili teške stvari. Nosili su ih kilometrima, ali nikad nisu bili cijenjeni zbog svog rada.
Jednog dana, dvojica magaraca su se zasitila toga! Odlučili su da ne žele samo raditi cijele dane. Umjesto toga, željeli su pasti zelena polja, željeli su piti iz čistih potoka i ležati na mekanoj travi.
Otišli su kod starog mudraca i ispričali mu svoj problem. Stari mudrac je razmišljao i razmišljao. Složio se da su magarci preteško radili i želio im je pomoći. Odjednom je mudrac skočio. Rekao je: "Imam ideju! Oslikat ću vas i nitko neće znati da ste magarci." Otišao je pronaći malo boje i vratio se za nekoliko minuta. Nosio je dva lončića s bojom. U jednom je bila bijela, a u drugom crna boja. Stari mudrac počeo je oslikavati magarce. Prvo ih je obojio u bijelu boju, a zatim je povukao crne pruge preko bijele boje.
Kad je završio, magarci uopće nisu nalikovali na magarce. "Više ne izgledate kao magarci", rekao je stari mudrac. "Svi će biti zavarani. Zvat ću vas drugačije. Zvat ću vas zebre."
Dvije zebre su otišle u polje pasti. Nitko ih nije uznemiravao i nisu morale raditi. Umjesto toga, legle su u travu i zaspale.
Ubrzo su ih ugledali drugi magarci.Pitali su zebre odakle dolaze. Kad su im zebre odale svoju tajnu, svi magarci su požurili starom mudracu. "I nas pretvori u zebre", molili su. Tako je stari mudrac oslikavao i druge magarce. Dok je to činio, sve više magaraca je dolazilo. Nije mogao dovoljno brzo oslikavati. Uskoro su magarci postali nestrpljivi. Počeli su živahno udarati kopitima i prevrnuli su lončiće s bojom. Boja se razlila i više je nije bilo u lončićima.
Oslikani magarci su ostali zebre. Ostali magarci su se, zbog nestrpljivosti, morali vratiti na posao.
Zato i magarci i zebre lutaju zemljom.
Važno je biti strpljiv.
 
Nakon što ste djeci ispričali priču, možete im postaviti nekoliko pitanja da vidite koliko su pažljivo slušali.

  1. Što su magarci radili?
  2. Što su dva magarca odlučila?
  3. Kamo su otišli?
  4. Koju ideju je dobio mudrac?
  5. Kojim bojama je obojao magarce?
  6. Kako je nazvao obojane magarce?
  7. Što su ostali magarci napravili kada su postali nestrpljivi?
  8. Što se dogodilo sa magarcima koji nisu bili obojani?
Likovne aktivnosti:
  1. Nacrtaj magarca, zebru i mudraca.
  2. Od kartonskih tuljaca (rola wc papira ili papirnatih ručnika), papira i ljepila napravi afričke životinje koje znaš
Primjeri:
 
https://pin.it/4UMJco4
 
https://pin.it/1CmoWsQ
 
Sa napravljenim životinjama možete imati predstavu za cijelu obitelj. Preko 2 stolaca prebacite plahtu ili neku tkaninu te tako napravite svoje kazalište.

Odgojiteljice skupine Zvončić
 

© 2022 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.