Preporuke za zaštitu djece od vrućine

Boravak djece na otvorenom prostoru/zraku ima višestruko pozitivan učinak na dijete i njegovo zdravlje, zato ga treba svakodnevno provoditi jer se tako u organizam unosi više svježeg zraka/kisika, djeca koja više i dulje borave na otvorenom prostoru otpornija su, motorički spretnija, zdravija, raspoloženija, imaju bolji san … i još puno pozitivnih učinaka za dijete i njegovo zdravlje,  ali sve ovo pod uvjetom da su djeca i odrasli adekvatno pripremljeni, te da su uvaženi svi aspekti zaštite i sigurnosti djece 
Kako bismo adekvatno skrbili o djeci potrebna nam je pomoć i podrška roditelja!

NE preporuča se da djeca borave na otvorenom prostoru između 11.oo i 15.oo sati, zbog štetnog utjecaja sunčevih - UV zraka na dječji organizam (izloženost djeteta UV zračenju posebno u to vrijeme stvara podlogu za mnoge bolesti tijekom života).

Najoptimalnije vrijeme za boravak djeteta ljeti na otvorenom prostoru je do 10:00 sati, odnosno tek iza 16:00 sati na dalje !!!
Djecu obvezno treba zaštititi od štetnog utjecaja sunčevih zraka primjerenom odjećom (tanka, pamučna, slojevita).

Djecu treba oblačiti sukladno vremenskim prilikama (slojevito).
Potrebno je zaštititi glavu djeteta kapom, maramom ili nekim drugim pokrivalom za glavu.

Poželjno je zaštititi i oči djeteta adekvatnim sunčanim naočalama, odnosno poučiti djecu da nikada ne gledaju izravno u sunce.

Izložene dijelove tijela djeteta, roditelj obavezno treba namazati kremom za zaštitu od sunčevih UV zraka s visokim faktorom zaštite. Stručnjaci predlažu zaštitni faktor 30 do 50. Zaštitni faktor zavisi o tipu kože, tj. osjetljivosti kože. Najosjetljivija su djeca jako svijetle puti, crvene ili crvenkasto- plave kose i svijetlih očiju.
Prema potrebi djecu treba roditelj zaštititi i zaštitnom kremom protiv uboda insekata (krpelji, komarci i dr.).

Dijete treba uvijek imati adekvatnu obuću, a posebno za duže šetnje i izlete - NE NATIKAČE, zbog sigurnosti i stabilnosti, ali i prevencije mogućih padova i ozljeda zbog nestabilnosti.
O izboru vrste i kvalitete obuće bilo bi dobro posavjetovati se s liječnikom. Posebno je to važno za djecu predškolske dobi –  jer sve nepravilnosti koje nastanu u ovo vrijeme, teško se mogu ispraviti kasnije tijekom života! 

U vrijeme ljetnih visokih temperatura zraka, uvijek treba voditi brigu o nadoknadi tekućine tijekom cijelog dana (najbolje je djetetu dati piti dovoljnu količinu zdravstveno ispravne vodovodne vode.

Ako djeca idu u dužu šetnju, na izlet ili druga duža izbivanja iz vrtića, uvijek i obvezno treba ponijeti sa sobom pitku vodu u boci .
Igre na dvorištu i terasama vrtića u vrijeme ljeta povezane su s vodom, zbog čega djeca trebaju biti primjereno odjevena. Voda koja se koristi za igru, mora biti u bazenima za vodu ili nekim drugim odgovarajućim posudama. Zbog mogućnosti da se smoče, djeca svih uzrasta TREBAJU IMATI REZERVNU ODJEĆU!


Zdravstveni voditelj
 

© 2022 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.