Osamostaljivanje djece pri ručku u Dječjem vrtiću Cvrčak u Zagrebu

U dječjem vrtiću „Cvrčak“ svjesni smo činjenice koliko je važno promišljati svaki segment djetetova života u vrtiću pa je tako poboljšanje uvjeta za zdrav razvoj djece jedna od stalnih zadaća.

 

Budući da rast i razvoj djeteta između ostalog ovisi i o prehrani, unapređivanje prehrane djece već je postalo tradicija u našem vrtiću. Nakon pozitivnih iskustava koje imamo s našim „doručkom serviranim kao švedski stol“, prije tri godine smo krenuli korak dalje. Umjesto u rostfrei zdjelicama djeci serviramo ručak u porculanskim tanjurima, na stolnjaku i s vazicom punom cvijeća na svakom stolu . Ove godine pored skupine “Suncokreti” u kojoj taj projekt traje već treču godinu iz porculanskih tanjura će jesti djeca iz skupina “Krijesnice” i “Kruškice” u objektu Zapoljska te skupina Trešnjice u objektu Turopoljska. Starost djece je od 3godine do 5 godina.

 

 

Htjeli smo vidjeti koliko djeca mogu biti samostalna, koja je pri tome uloga odgojitelja, a osobito nam je bilo važno osmisliti uvjete za zadovoljavanje svih potreba djece. Organizacija i oblikovanje prostora, fleksibilna organizacija aktivnosti koje su uobičajene u vrijeme ručka, imali su cilj pomoći djetetu u stjecanju osjećaja sigurnosti, unutarnje kontrole, stvaranju pozitivne slike o sebi, u razvijanju povjerenja i prijateljstva u odnosu djece međusobno i djeteta s odgojiteljem, poticanju homogenosti grupe, te daljem razvoju kulturnih navika pri jelu. Željeli smo djeci stvoriti situaciju kao kod kuće.

Anica Kranjčec, zdravstvena voditeljica

 


© 2021 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.