O nama

Dječji vrtić Cvrčak prva je dječja ustanova na području Peščenice i jedan je od najvećih i najstarijih vrtića u gradu Zagrebu. Pod imenom Dječji vrtić Josip Preskar otvorena je 1958. godine. Od malog vrtića s jednom skupinom narastao  tijekom 50 godina na vrtić s 31 skupinom i 700 do 750 djece.
 

 

Osinivač dječjeg vrtića Cvrčak je  grad Zagreb te svoju djelatnost usklađuje s uvjetima i standardima koje propisuje Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport. Rad s djecom provodimo prema Programskom usmjerenju odgoja i obrazovanja predškolske djece (1991.) i humanističko-razvojnoj koncepciji. Odgoj i obrazovanje djece odvija se i u skladu sa suvremenim koncepcijama predškolskog odgoja u svijetu. U svom odgojno obrazovnom radu koristimo razne pristupe što podrazumijeva stvaranje kvalitetnih odnosa i komunikacije između odgojitelja, djece i roditelja. 
 

 

 

 

Stvaranje poticajnog ozračja vidljivo je i u osmišljavanju prostora vrtića. Djeca, osim svojih soba, za igru i raznolike aktivnosti, koriste i ostale prostore vrtića. Garderobe i hodnici pretvaraju se prema zamislima djece i odgojitelja u dvorce, radionice, likovne ateljee, čitaonice, ambulante. Svuda su prisutni produkti dječjih istraživanja, raznovrsnih projekata, te zanimljivi likovni radovi. U prostorima našeg vrtića se mogu vidjeti izložbe dječjeg stvaralaštva u različitim slikarskim tehnikama, glini ili neoblikovanom materijalu.

 

Što se tiče prehrane u našem vrtiću potićemo djecu na osamostaljivanje pri jelu te uvažavamo posebne potrebe u prehrani djece .
 

U odgojno obrazovnom radu nudimo različite posebne cjelodnevne i kraće programe. Raznolikim aktivnostima obogaćujemo iskustvo sve djece vrtića, kao npr. posjetima kazalištima, muzejima, vatrogascima, aerodromu, pošti, tržnici, pekari, šetnjama gradom, izletima na selo, na Sljeme i dr. Vodimo djecu na i kraće sportsko rekreativne programe na ŠRC Šalata – koturanje i tenis, klizanje i plivanje. Među najvrjednije i djeci najveselije doživljaje spadaju nastupi naše Kazališne grupe „Dobro jutro” u kojoj su se izmijenile već mnoge generacije vrsnih odgojiteljica. Sa svojim lutkarskim i scenskim predstavama nastupale su ne samo pred djecom i roditeljima našeg vrtića, već često i za širu javnost . Kazališna grupa i Zbor odgojitelja „Cvrčak” dobili su vrijedna priznanja za svoje nastupe na Danima dječjih vrtića grada Zagreba.

 

 Jedna od osobitosti našeg vrtića je oblicima bogato i sadržajno kvalitetno usavršavanje stručnih djelatnika kojim se uspješno podiže razina profesionalne kompetentnosti svakog pojedinca i djeluje na ozračje suradnje u ustanovi. Naš je vrtić često mjesto stručnih susreta i okupljanja stručnih djelatnika ostalih predškolskih ustanova grada Zagreba.

 

Višegodišnju pažnju posvećujemo suradnji s roditeljima koje prerasta u partnerstvo. Počevši od svakodnevnih susreta i dogovora, preko komunikacijskih roditeljskih sastanka, individualnih konzultacija, kreativnih radionica, druženja, zajedničkih izleta i svečanosti, do savjetovališta i Škole za roditelje. U našem vrtiću redovito možete naći natpise i letke za roditelje koji informiraju, educiraju i savjetuju o razvoju i odgoju djeteta. Obiteljski centri ogledalo su događanja u skupini i stručnog rada odgojitelja.

Svojim iskustvom i znanjem na različite načine otvaramo se za društvenu zajednicu. Organiziramo  izložbe likovnih radova djece i odgojitelja, tematska događanja na dječjem odjelu knjižnice S.S.Kranjčević. Dobra suradnja s društvenom zajednicom prepoznaje se u tradicionalnim izložbama „Od šuškalice do crtančice” kojima u Knjižnicama grada Zagreba i u drugim gradovima prezentiramo kreativni rad odgojitelja na izradi didaktičkih sredstava za senzomotorni i spoznajni razvoj djece.

 

 

U budućnosti naš vrtić vidimo kao centar širenja podrške i znanja o djetetu otvoren ne samo za struku već i za obitelji našeg područja.


© 2024 Vrtić Cvrčak. Sva prava pridržana.